Terrasplanken

Terrasvloer in verduurzaamd hout
21x145x3.00L of 4.20L
28x145x3.00L of 4.20L

Garappa

Garapa of Grapia is de commerciële naam voor de botanische soort Apuleia leiocarpa. Ze behoort tot de familie van de Caesalpiniaceae en komt uit de bossen van Centraal-Brazilië.
De Garapa is een pionierboom die gemiddeld 25 tot 35 meter hoog wordt. De takkenvrije stam is cilindrisch, met een diameter van 60 tot 90 cm. Hij kan tot meer dan 15 m lang worden. De kruin spreidt zich open in parasolvorm. De schors is grijsachtig bruin en glad.
Het kernhout is geelbeige tot geelachtig bruin en wordt lichtbruin met de tijd. Het is goed te onderscheiden van het witte spinthout dat tussen 5 en 11 cm breed is. Garapa heeft een middelmatige nerf en een rechte draad of kruisdraad. De tekening heeft lichte brede strepen en is soms ietwat gemoireerd.
De natuurlijke duurzaamheid van Garapa is wetenschappelijk nog niet vastgelegd. Toch laat de ervaring ” in België en Brazilië ” toe om in te schatten dat de duurzaamheid die van Bangkirai benadert.
Garapa droogt traag met weinig risico op vervormingen. Hout voor terrasplanken droogt in open lucht (air-dried) of in de oven (kiln-dried) voor het wordt ingevoerd.
Garapa bevat silicium en stompt snijwerktuigen af. Daarom is voorboren aangewezen.
De afwerking van Garapa levert geen problemen op.

  • Toepassingen zijn: terrasplanken, lichte en zware bovengrondse buitenconstructies.